Vlastnosti | |
Objem | 0,75 l |
Obsah alkoholu | 13 % |
Obsah cukru | suché - O g/l |
Odrůda | Chardonnay |
Klasifikace | AOC |
Archivace | 12 let |
Ročník | 2017 |
Původ | |
Země původu | Francie |
Vinařská oblast | Jura |
- Vinařství: Le Clos des Grives
- Dostupnost: Na skladě
Tagy: Chardonnay, Jura, Francie, bílé, suché,
Osobité bílé víno z polozapomenutého vinařského regionu Francie. Jurská
vína patřila v minulosti mezi vyhledávaná a pochvalně se o nich
vyjadřoval už před dvěma sty tisíci lety Plinius. Když zdejší vinice
zdecimovaly mšička révokaz a dvě světové války zdálo se, že zdejší
vinařská tradice zanikne zcela. Bohudík, nestalo se tak, byť rozloha
vinic je dnes pouhých 1 600 hektarů oproti někdejším bezmála 20 000!
Hrozny pocházejí z velmi specifického terroiru ležícího mezi apelacemi Étoile a Château-Chalon. Půda této dvouhektarové vinice s jihozápadní orientací je vápenito-jílovitá.
Po ruční sklizni byly celé a neodtřapené hrozny lisovány v pneumatickém lisu (max. 100 litrů ze 150 kg). Alkoholické kvašení proběhlo se zbytkem přirozených kvasinek, které jsou důležité pro zachování aromatiky, tak charakteristické pro místní terroir. 80% vína bylo vinifikováno v dubových sudech (2% nových), zbytek v nerezových kádích. Celý tento proces probíhá za velmi nízkých teplot. Po ukončení fermentace byly sudy každé tři týdny dolévány, aby nedocházelo k nežádoucí oxidaci. Po 11 měsících přišla na řadu asambláž, velmi jemná filtrace a nakonec lahvování.
Chardonnay Musicienne - název vína odkazuje na Drozda zpěvného (La Grive musicienne). Barva vína je svůdná s jasně žlutými odlesky. Podmanivá vůně evokuje především exotické ovoce a koření. Skvěle vyvážené víno působí zatím velmi mladě, chuti prozatím dominuje výrazná ovocnost, která bude v průběhu zrání obohacena o tóny opékaných toastů a briošek. Víno je připraveno k pití již dnes, ale během ležení získá postupně na komplexnosti a aromatičnosti.
Doporučené párování: výborně
hodit např. k plodům moře, různým úpravám ryb či k pokrmům z drůbeže s
jemnými smetanovými omáčkami. Ideální teplota 7 - 9 ºC.
Odrůdové složení: Chardonnay