Morava
Morava se dá z hlediska produkce vína rozdělit na čtyři části, jedná se o Mikulovskou, Velkopavlovickou, Slováckou a Znojemskou oblast. Převážná většina místních vín je z bílé odrůdy. Jejich typickou vlastností je ovocný a květnatý odér, avšak najdete tu i opak těchto lehkých a svěžích vín. Moravská vína jsou kvalitou srovnatelná s těmi zahraničními. Ale produkuje se zde také široké spektrum červených vín, jejichž úrodě se v posledních letech daří kvůli změně klimatu. Nejvíce žádané jsou bílé odrůdy Ryzlink, Veltlín, Sauvignon, Pálava a Rulandské. Z těch červených je nejoblíbenější zase Portugal, Frankovka, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké. Moravská produkce vín se za poslední dvě desítky let změnila. Rozpadla se velká zemědělská družstva a vzniklo množství drobných vinařství, která se v dnešní době vypracovaly mezi světovou vinařskou špičku.