Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne Cuvée "En Espoutières" Millésime 2019 extra-brut

Značka: Louis Picamelot

Fantastický Crémant, který zrál 41 měsíců na kalech. Delikátní bubliny, pro vyjímečné chvíle!

Dostupnost Skladem
595 Kč
Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne Cuvée "En Espoutières" Millésime 2019 extra-brut
Značka: Louis Picamelot
Louis Picamelot Crémant de Bourgogne Cuvée En Espoutières Millésime 2019 extra brut
Novinka Tip

Exkluzivní Crémant z historické vinice En Espoutières

Tento rafinovaný Crémant pochází z vinice "EN ESPOUTIÈRES", jejíž historie sahá až do roku 1226. Vinice se nachází v obci Talant u Dijonu a díky pečlivé obnově nabízí víno z mimořádného terroiru.

VINIFIKACE:

Hrozny Chardonnay a Pinot Noir jsou ručně sklízene a pečlivě vybírané do malých přepravek, aby nedošlo k poškození. Následuje šetrné lisování. Pro výrobu tohoto šumivého vína se totiž používá jen nejkvalitnější šťáva, tzv. Cœur de Cuvée (srdce cuvée), tj. 75 litrů ze 150 kg hroznů. Pro následné alkoholické kvašení je část moštu přetočena do dubových sudů, zbytek zůstává v nerezových kádích. Po skončení fermentace přichází na řadu asambláž - smíchání základního tichého vína - a výsledné cuvée je nalahvováno a po přidání tirážního likéru uzavřeno kovovou zátkou. Víno zraje na kalech 41 měsíců, což mu dodává komplexní charakter. Degorzáž a přidání expedičního likéru dokončují tento pečlivý proces.

DEGUSTACE:

Zářivě zlatá barva a jemný buket s tóny jasmínu, lipového květu a bílé broskve. Jemné bublinky přinášejí na patro chuť pražených lískových oříšků a perníku. Struktura vína se postupně rozvíjí a odhaluje tóny krvavého pomeranče a výraznou minerálnost v dlouhém závěru.

GASTRONOMIE:

Ideální jako aperitiv, skvěle doplní pokrmy z ryb, plody moře a telecí brzlík. Servírujte při teplotě 9-11 °C.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOC
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 12,5 %
Obsah cukru: Extra brut
Odrůda: Chardonnay, Rulandské modré (Pinor Noir)
Ročník: 2019
Vinařská oblast: Burgundsko
Země původu: Francie

Maison Louis Picamelot, vinařství s dlouhou tradicí, se již po tři generace specializuje na výrobu vysoce kvalitních burgundských Crémantů. Firma spojuje rodinný étos s respektem k tradicím, inovacemi a neustálým zvyšováním kvality. Vinařství založil v roce 1926 Louis Picamelot, syn bednáře a vinaře. Byl jedním z prvních vinařů v obci Rully, kteří se pustili do výroby šumivých vín, a již v roce 1930 uvedl na trh své první šumivé víno. V té době se na lahvích ještě uvádělo "vyrobeno šampaňskou metodou" a celý proces výroby byl výhradně ruční.

Věhlas nově založeného vinařství se rychle šířil, což dokládají i staré fotografie z první antarktické výpravy Paula-Émila Victora z roku 1948, na nichž lze vidět bedny s Picamelotovými šumivými víny. Počátkem padesátých let se k rodinnému podnikání připojili manželé Picamelotových dcer, Louis Siraudin a Jean-Baptiste Chautard. Jeho nejstarší syn Alain Chautard ve firmě působí od roku 1970 dodnes.

V roce 1987 přebírá otěže společnosti druhý Baptistův syn, Philippe Chautard. Od přelomu milénia zažívá rodinné vinařství prudký rozvoj. Roku 2000 společnost zakoupila starý lom o rozloze 4 000 m² a proměnila jej v moderní vinařství, zcela zahloubené do skalního masivu. V roce 2003 Philippe přikoupil nádherné vinice Rully 1er Cru "Le Clos du Chaigne" a v roce 2004 spatřilo světlo světa prestižní cuvée "Jean-Baptiste Chautard" 2000, kterým vzdal hold svému otci. Toto Cuvée Prestige je dnes jedním z nejúspěšnějších mezi všemi burgundskými Crémanty a je zařazeno i na lístku tříhvězdičkové restaurace v Chagny, kterou vlastní Jacques Lameloise.

Roku 2007 Picamelotovi zakoupili další skvělou vinici "La Rochepot" v Saint Aubinu, roku 2008 parcely v Chassagne-Montrachet, Côte de Beaune a 4 hektary v Mercurey. Ve stejném roce se do práce zapojil i Philippův syn Mickaël, představitel již páté generace rodiny Picamelotových. Mickaël, který studuje bednářství na Lycée Viticole v Beaune, vytvořil speciální malé soudky pro školení části produkce Maison Picamelot.

Vinařství Maison Louis Picamelot je dnes respektovaným a prestižním výrobcem Crémantů, což dokládá i skutečnost, že roku 2011 získal Alain Picamelot Velkou zlatou medaili za práci v oboru a Philippe Picamelot byl ve stejném roce přijat mezi rytíře Bratrstva Tastevinu na slavném Clos de Vougeot.