Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne "Jeanne Thomas" 2017 blanc de blancs, extra brut
Elegantní a delikátní Crémant, který jistě ocení dámy či slečny, pro svoji jemnost a svěžest. Vyrobeno z 86 % Chardonnay a 14 % Aligoté.
Cuvée Jeanne Thomas blanc de blancs - Exkluzivní Crémant
VINICE
Hrozny pro tento crémant pocházejí z rodinných parcel v Côte Chalonnaise, Côte de Beaune a Côte de Nuits, s 35 % z prestižní vinice Les Reipes v apelaci Saint-Aubin.
VINIFIKACE
Hrozny jsou sklízene ručně a šetrně lisovány pneumatickým lisem, aby se získal vysoce kvalitní mošt - Tête de Cuvée. Ze 150 kg hroznů se vylisuje maximálně 75 litrů moštu. Mošt se nechá 24 hodin přirozeně usadit za studena v inoxových kádích. Poté 70 % moštu fermentuje v nerezových tancích a 30 % ve starších dubových sudech. Po alkoholické fermentaci se vína smíchají a výsledné cuvée naplní do lahví pro druhotné kvašení, tzv. méthode traditionnelle. Víno zraje na kalech minimálně 18 měsíců při 12-15 °C. Po degorzáži se láhev uzavře korkem s drátěným košíčkem.
DEGUSTACE
Tento Crémant zaujme svou zářivou barvou se zelenkavými odlesky a jemným perlením. Aroma odhaluje bílé květy jako zimolez a akát, bílé ovoce jako hrušky a sušené meruňky, a vanilku. Chuť harmonicky kombinuje tóny citrusů, bílých květů a jemné vanilky. Struktura vína je svěží a kulatá, s dlouhým ovocným závěrem.
GASTRONOMIE
Cuvée Jeanne Thomas je skvělým partnerem pro čerstvé mořské plody, ústřice a jemné rybí pokrmy. Servírujte při teplotě 8-10 °C.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Francie |
---|---|
Klasifikace: | AOC |
Objem: | 0,75 l |
Obsah alkoholu: | 12,5 % |
Obsah cukru: | Extra brut |
Odrůda: | Chardonnay, Aligoté |
Ročník: | 2017 |
Vinařská oblast: | Burgundsko |
Země původu: | Francie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Maison Louis Picamelot, vinařství s dlouhou tradicí, se již po tři generace specializuje na výrobu vysoce kvalitních burgundských Crémantů. Firma spojuje rodinný étos s respektem k tradicím, inovacemi a neustálým zvyšováním kvality. Vinařství založil v roce 1926 Louis Picamelot, syn bednáře a vinaře. Byl jedním z prvních vinařů v obci Rully, kteří se pustili do výroby šumivých vín, a již v roce 1930 uvedl na trh své první šumivé víno. V té době se na lahvích ještě uvádělo "vyrobeno šampaňskou metodou" a celý proces výroby byl výhradně ruční.
Věhlas nově založeného vinařství se rychle šířil, což dokládají i staré fotografie z první antarktické výpravy Paula-Émila Victora z roku 1948, na nichž lze vidět bedny s Picamelotovými šumivými víny. Počátkem padesátých let se k rodinnému podnikání připojili manželé Picamelotových dcer, Louis Siraudin a Jean-Baptiste Chautard. Jeho nejstarší syn Alain Chautard ve firmě působí od roku 1970 dodnes.
V roce 1987 přebírá otěže společnosti druhý Baptistův syn, Philippe Chautard. Od přelomu milénia zažívá rodinné vinařství prudký rozvoj. Roku 2000 společnost zakoupila starý lom o rozloze 4 000 m² a proměnila jej v moderní vinařství, zcela zahloubené do skalního masivu. V roce 2003 Philippe přikoupil nádherné vinice Rully 1er Cru "Le Clos du Chaigne" a v roce 2004 spatřilo světlo světa prestižní cuvée "Jean-Baptiste Chautard" 2000, kterým vzdal hold svému otci. Toto Cuvée Prestige je dnes jedním z nejúspěšnějších mezi všemi burgundskými Crémanty a je zařazeno i na lístku tříhvězdičkové restaurace v Chagny, kterou vlastní Jacques Lameloise.
Roku 2007 Picamelotovi zakoupili další skvělou vinici "La Rochepot" v Saint Aubinu, roku 2008 parcely v Chassagne-Montrachet, Côte de Beaune a 4 hektary v Mercurey. Ve stejném roce se do práce zapojil i Philippův syn Mickaël, představitel již páté generace rodiny Picamelotových. Mickaël, který studuje bednářství na Lycée Viticole v Beaune, vytvořil speciální malé soudky pro školení části produkce Maison Picamelot.
Vinařství Maison Louis Picamelot je dnes respektovaným a prestižním výrobcem Crémantů, což dokládá i skutečnost, že roku 2011 získal Alain Picamelot Velkou zlatou medaili za práci v oboru a Philippe Picamelot byl ve stejném roce přijat mezi rytíře Bratrstva Tastevinu na slavném Clos de Vougeot.