Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne "En Chazot" 2019 blanc de noirs, extra brut

Značka: Louis Picamelot

Král mezi Crémanty! Skvělý blanc de noirs z apelace Saint Aubin. Zrání na kalech po dobu 41 měsíců!

Dostupnost Skladem
580 Kč
Louis Picamelot - Crémant de Bourgogne "En Chazot" 2019 blanc de noirs, extra brut
Značka: Louis Picamelot
Louis Picamelot Crémant de Bourgogne En Chazot 2019 blanc de noirs, extra brut
Novinka Tip

Crémant En Chazot - Blanc de Noirs

Ročník 2019 - Vynikající Crémanty

Teplá zima a následně chladné, vlhké jaro přinesly vinařům výzvy. Vinice Côte de Nuits rozkvetly až v červnu, kdy bojovaly s chorobami a plísněmi. Přes léto se horké a suché počasí postaralo o lehkou redukci úrody. Naštěstí sklizeň proběhla v ideálních podmínkách, což přineslo vysoce kvalitní hrozny.

Vinifikace

Hrozny pro Crémant En Chazot jsou sklízene ručně. Používá se pouze srdce cuvée, mošt z prvního lehkého namáčknutí hroznů, což zaručuje nejvyšší kvalitu.

Degustace

Tento crémant se pyšní zářivou barvou a jemným, dlouhotrvajícím perlením. Svěží chuť citrusových plodů a červeného ovoce nabízí úžasnou balanci mezi delikátní finesou a opulentností. Crémant En Chazot, dokonalý blanc de noirs, vyniká svou přesností, vínovostí a čistotou.

Gastronomie

Tento Crémant skvěle doplňuje plody moře a výraznější sýry, jako je Livarot. Servírujte při teplotě 10-12 °C.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOC
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 12,5 %
Obsah cukru: Extra brut
Odrůda: Rulandské modré (Pinor Noir)
Ročník: 2019
Vinařská oblast: Burgundsko
Země původu: Francie

Maison Louis Picamelot, vinařství s dlouhou tradicí, se již po tři generace specializuje na výrobu vysoce kvalitních burgundských Crémantů. Firma spojuje rodinný étos s respektem k tradicím, inovacemi a neustálým zvyšováním kvality. Vinařství založil v roce 1926 Louis Picamelot, syn bednáře a vinaře. Byl jedním z prvních vinařů v obci Rully, kteří se pustili do výroby šumivých vín, a již v roce 1930 uvedl na trh své první šumivé víno. V té době se na lahvích ještě uvádělo "vyrobeno šampaňskou metodou" a celý proces výroby byl výhradně ruční.

Věhlas nově založeného vinařství se rychle šířil, což dokládají i staré fotografie z první antarktické výpravy Paula-Émila Victora z roku 1948, na nichž lze vidět bedny s Picamelotovými šumivými víny. Počátkem padesátých let se k rodinnému podnikání připojili manželé Picamelotových dcer, Louis Siraudin a Jean-Baptiste Chautard. Jeho nejstarší syn Alain Chautard ve firmě působí od roku 1970 dodnes.

V roce 1987 přebírá otěže společnosti druhý Baptistův syn, Philippe Chautard. Od přelomu milénia zažívá rodinné vinařství prudký rozvoj. Roku 2000 společnost zakoupila starý lom o rozloze 4 000 m² a proměnila jej v moderní vinařství, zcela zahloubené do skalního masivu. V roce 2003 Philippe přikoupil nádherné vinice Rully 1er Cru "Le Clos du Chaigne" a v roce 2004 spatřilo světlo světa prestižní cuvée "Jean-Baptiste Chautard" 2000, kterým vzdal hold svému otci. Toto Cuvée Prestige je dnes jedním z nejúspěšnějších mezi všemi burgundskými Crémanty a je zařazeno i na lístku tříhvězdičkové restaurace v Chagny, kterou vlastní Jacques Lameloise.

Roku 2007 Picamelotovi zakoupili další skvělou vinici "La Rochepot" v Saint Aubinu, roku 2008 parcely v Chassagne-Montrachet, Côte de Beaune a 4 hektary v Mercurey. Ve stejném roce se do práce zapojil i Philippův syn Mickaël, představitel již páté generace rodiny Picamelotových. Mickaël, který studuje bednářství na Lycée Viticole v Beaune, vytvořil speciální malé soudky pro školení části produkce Maison Picamelot.

Vinařství Maison Louis Picamelot je dnes respektovaným a prestižním výrobcem Crémantů, což dokládá i skutečnost, že roku 2011 získal Alain Picamelot Velkou zlatou medaili za práci v oboru a Philippe Picamelot byl ve stejném roce přijat mezi rytíře Bratrstva Tastevinu na slavném Clos de Vougeot.