Jérôme Arnoux - Arbois Vin Jaune 2016

Značka: Jérôme Arnoux

Typické "žluté" víno z Jury, dokonalá struktura chutí i vůní. Skvělý ročník 2016 víno je extrémně bohaté v chuti i vůni.

Dostupnost Skladem
1 370 Kč
Jérôme Arnoux - Arbois Vin Jaune 2016
Značka: Jérôme Arnoux

Osobité bílé víno jedinečného původu v polozapomenutém vinařském regionu Francie - Jura.

Jurská vína mají dlouhou historii, oceňoval je dokonce Plinius před dvěma sty tisíci lety. Přestože vinice zde prošly zkázou mšičky révokaze a dvěma světovými válkami, vinařská tradice přežila. Dnes se rozloha vinic omezila na 1 600 hektarů oproti dřívějším 20 000. Slavná je zde odrůda Savagnin, z níž se vyrábí známé "Žluté víno". Vynikají zejména ta vína, která pocházejí z nejlepších oblastí jako "Château-Chalon". Tyto Grand Cru vinice zabírají jen 50 hektarů u malebné obce stejného jména, která leží na vrcholu jedné ze zdejších stolových hor.

TERROIR: triasové jíly, opuka
ODRŮDA: 100 % Savagnin
VÝNOS: 45 hl/ha
ARCHIVACE: do 2099
BARVA: slámově žlutá se zlatými odlesky
BUKET: ořechy, jablka, citrusy, koření
TĚLO: středně plné
CHUŤ: vlašské ořechy, exotické ovoce

Výroba: Hrozny pro toto víno pocházejí z opukových svahů u Arbois. Ruční sklizeň proběhla na přelomu podzimu a zimy. Hrozny byly pečlivě lisovány a mošt spontánně zkvašen s použitím místních kvasinek v nerezových tancích. Kvašení probíhalo tak dlouho, až zbytkový cukr ve víně dosáhl nuly. Následuje šestiměsíční proces fermentace. Poté následuje školení ve dubových sudech bez přetáčení. Na povrchu se vytvoří kvasinkový závoj, chránící víno před oxidací. Po minimálně 6 letech a třech měsících, kdy víno získává charakteristickou žlutou chuť, je filtrováno a stáčeno do láhví. Objem vína se sníží o třetinu, a proto se stáčí do láhví typu clavelin o objemu 62 cl. Díky předchozí oxidaci není potřeba přidávat síru během stáčení.

Degustace tohoto mladého Vin Jaune připomíná Sherry Manzanilla, avšak s odlišným výrobním procesem. Vůně je především kvasinková s náznaky pazourku, která se s postupem zrání mění. V pozadí lze objevit jemné tóny zelených oliv, ořechů, citrusů, jablek, kari, celeru, koření, muškátového oříšku, kandovaného ovoce a sladké cibule, které se budou v průběhu času projevovat výrazněji. V ústech dominuje svěžest a minerálnost, ale potenciál vína je zřetelný. Oproti předchozímu ročníku 2015 je zde více jemnosti. Chuť nabízí tóny vlašských ořechů, citrusů, kandovaného ovoce a lehce uzeného podtónu. Víno má dlouhou perzistenci a přináší nezapomenutelný zážitek.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOP
Objem: 0,62 l
Obsah alkoholu: 14 %
Obsah cukru: Suché
Odrůda: Savagnin (Tramín)
Ročník: 2016
Vinařská oblast: Jura
Země původu: Francie

Jérôme Arnoux začal s vinařstvím již v dětství, kdy mu jeho sousedé předali prvotní zkušenosti. Jeho kariéra se dále rozvinula během desetiletého pobytu u Stéphana Tissota, kde pracoval jako jeho asistent. Tato zkušenost vedla k jeho zapojení do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme nyní spravuje 17 hektarů vlastních vinic a spolupracuje s ověřenými pěstiteli pro další dodávky hroznů.

Le Cellier des Tiercelines, tedy "Trojpodílové sklepy", spojují tři špičkové vinaře z Jury. Po čtyřech letech spolupráce se s projektem rozloučil Stéphane Tissot, který se vrátil k vedení svého rodinného vinařství. Benoît Mulin rozšířil sortiment o svá vlastní vína, zatímco Jérôme Arnoux nadále produkuje pod značkou JA z vlastních vinic a pod značkou La Cave de la Reine Jeanne z hroznů nakoupených od malých pěstitelů. Roku 2017 Benoît Mulin zakoupil vlastní vinařství, a od roku 2019 je Jérôme Arnoux jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines.

Jérôme Arnoux ve spolupráci s enologem Emmanuelem Lançonem vytvořil celkem 13 různých cuvée, která se vyznačují jemností, expresivitou a představují obnovení slavných jurských vín. Celé vinařství je provozováno ekologicky a od května 2021 se připravuje na získání oficiální bio-certifikace od ECOCERT po tříleté přístupové době.