SAVAGNIN
Jura, domovem odrůdy Savagnin, kde prosperuje jako nikde jinde na světě, představuje jednu z nejstarších odrůd vůbec. Je snadno rozpoznatelná podle svých malých hroznů a bobulí, a hlavní výhodou této odrůdy je její vysoká odolnost proti mrazu. V Alsasku je známá jako Gewurtztraminer, v České republice pod názvem Tramín bílý, ale můžeme ji najít také pod jmény Brynšt nebo Prynč.
PROCES VÝROBY:
Hrozny pro výrobu Savagninu pocházejí z keřů starších třiceti let a jsou pečlivě sklízeny ručně. Po důkladném vytřídění jsou hrozny odstopkovány a šetrně lisovány v pneumatickém lisu. Následuje alkoholické kvašení v dubových kádích, po kterém víno zraje dalších dvacet měsíců ve starších dubových sudech. Posledním krokem je velmi jemná sterilní filtrace bez číření, a následné plnění do láhví bez použití síry.
DEGUSTACE:
Víno má výrazně žlutou barvu se zlatými odlesky, s buketem exotického ovoce. Pravá exploze chutí nastává v ústech, kde dominují tóny bílých broskví, sušených meruněk, koření, lučního medu a citrusových plodů. Závěr je dlouhý, šťavnatý a svěží.