Jérôme Arnoux - Arbois "Paradoxe" Savagnin Máceré 2020

Značka: Jérôme Arnoux

Okouzlující Savagnin, který je intenzivní a perzistentní, víno s obzvláště výraznámi ovocnými tóny.

Dostupnost Skladem
590 Kč
Jérôme Arnoux - Arbois "Paradoxe" Savagnin Máceré 2020
Značka: Jérôme Arnoux

SAVAGNIN

Jura, domovem odrůdy Savagnin, kde prosperuje jako nikde jinde na světě, představuje jednu z nejstarších odrůd vůbec. Je snadno rozpoznatelná podle svých malých hroznů a bobulí, a hlavní výhodou této odrůdy je její vysoká odolnost proti mrazu. V Alsasku je známá jako Gewurtztraminer, v České republice pod názvem Tramín bílý, ale můžeme ji najít také pod jmény Brynšt nebo Prynč.

PROCES VÝROBY:

Hrozny pro výrobu Savagninu pocházejí z keřů starších třiceti let a jsou pečlivě sklízeny ručně. Po důkladném vytřídění jsou hrozny odstopkovány a šetrně lisovány v pneumatickém lisu. Následuje alkoholické kvašení v dubových kádích, po kterém víno zraje dalších dvacet měsíců ve starších dubových sudech. Posledním krokem je velmi jemná sterilní filtrace bez číření, a následné plnění do láhví bez použití síry.

DEGUSTACE:

Víno má výrazně žlutou barvu se zlatými odlesky, s buketem exotického ovoce. Pravá exploze chutí nastává v ústech, kde dominují tóny bílých broskví, sušených meruněk, koření, lučního medu a citrusových plodů. Závěr je dlouhý, šťavnatý a svěží.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOP
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 12 %
Obsah cukru: Suché
Odrůda: Savagnin (Tramín)
Ročník: 2020
Vinařská oblast: Jura
Země původu: Francie

Jérôme Arnoux začal s vinařstvím již v dětství, kdy mu jeho sousedé předali prvotní zkušenosti. Jeho kariéra se dále rozvinula během desetiletého pobytu u Stéphana Tissota, kde pracoval jako jeho asistent. Tato zkušenost vedla k jeho zapojení do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme nyní spravuje 17 hektarů vlastních vinic a spolupracuje s ověřenými pěstiteli pro další dodávky hroznů.

Le Cellier des Tiercelines, tedy "Trojpodílové sklepy", spojují tři špičkové vinaře z Jury. Po čtyřech letech spolupráce se s projektem rozloučil Stéphane Tissot, který se vrátil k vedení svého rodinného vinařství. Benoît Mulin rozšířil sortiment o svá vlastní vína, zatímco Jérôme Arnoux nadále produkuje pod značkou JA z vlastních vinic a pod značkou La Cave de la Reine Jeanne z hroznů nakoupených od malých pěstitelů. Roku 2017 Benoît Mulin zakoupil vlastní vinařství, a od roku 2019 je Jérôme Arnoux jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines.

Jérôme Arnoux ve spolupráci s enologem Emmanuelem Lançonem vytvořil celkem 13 různých cuvée, která se vyznačují jemností, expresivitou a představují obnovení slavných jurských vín. Celé vinařství je provozováno ekologicky a od května 2021 se připravuje na získání oficiální bio-certifikace od ECOCERT po tříleté přístupové době.