Jérôme Arnoux - Arbois "Paradoxe" Pinot Noir 2020

Značka: Jérôme Arnoux

Svůdně ovocný a koncentrovaný Pinot noir ze skvělého ročníku 2020. Zrálo 12 měsíců v dubových sudech.

Dostupnost Skladem
590 Kč
Jérôme Arnoux - Arbois "Paradoxe" Pinot Noir 2020
Značka: Jérôme Arnoux

Fermentace s přirozenými kvasinkami, přírodní vinifikace a absence aditiv či chemikálií dělají z tohoto Pinot Noir ideální volbu pro alergiky na siřičitany. Víno je ovocné, s výraznými třísloviny, které ho činí vhodným doplňkem k masitým pokrmům, zvěřině, jehněčímu masu a silným sýrům.

PROCES VÝROBY:

Hrozny jsou ručně sklizeny, pečlivě vybírány a odstopkovány, následuje studená předfermentační macerace trvající tři dny při teplotě 12°C. Fermentace se koná v otevřených kádích za pečlivě kontrolované teploty po dobu sedmi dnů. Matolinový klobouk je pravidelně stlačován na dno kádě (tzv. pigeage) pro co nejlepší extrakci látek z hroznů. Po fermentaci následuje usazování kalů za studena při 15°C po dobu čtyř dnů.

Následně víno zraje asi 12 měsíců v dubových sudech, z nichž pouze 15 % je nových. Během tohoto období probíhá i malolaktická fermentace. Teprve poté je víno plněno do lahvi.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOP
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 13,5 %
Obsah cukru: Suché
Odrůda: Rulandské modré (Pinor Noir)
Ročník: 2020
Vinařská oblast: Jura
Země původu: Francie

Jérôme Arnoux začal s vinařstvím již v dětství, kdy mu jeho sousedé předali prvotní zkušenosti. Jeho kariéra se dále rozvinula během desetiletého pobytu u Stéphana Tissota, kde pracoval jako jeho asistent. Tato zkušenost vedla k jeho zapojení do projektu Le Cellier des Tiercelines. Jérôme nyní spravuje 17 hektarů vlastních vinic a spolupracuje s ověřenými pěstiteli pro další dodávky hroznů.

Le Cellier des Tiercelines, tedy "Trojpodílové sklepy", spojují tři špičkové vinaře z Jury. Po čtyřech letech spolupráce se s projektem rozloučil Stéphane Tissot, který se vrátil k vedení svého rodinného vinařství. Benoît Mulin rozšířil sortiment o svá vlastní vína, zatímco Jérôme Arnoux nadále produkuje pod značkou JA z vlastních vinic a pod značkou La Cave de la Reine Jeanne z hroznů nakoupených od malých pěstitelů. Roku 2017 Benoît Mulin zakoupil vlastní vinařství, a od roku 2019 je Jérôme Arnoux jediným majitelem Le Cellier des Tiercelines.

Jérôme Arnoux ve spolupráci s enologem Emmanuelem Lançonem vytvořil celkem 13 různých cuvée, která se vyznačují jemností, expresivitou a představují obnovení slavných jurských vín. Celé vinařství je provozováno ekologicky a od května 2021 se připravuje na získání oficiální bio-certifikace od ECOCERT po tříleté přístupové době.