
Slovinsko
PENINA neboli šumivé víno jazykem Slovinským.
Řadíte se mezi milovníky šumivých vín a jste fanoušky přírodních, čistých, suchých vín, bez zbytečných přídavků aditiv? V tom případě je Slovinsko jasnou volbou! Historie výroby šumivých vín formou druhotné fermentace - kvašení v lahvi, neboli "šampaňskou" metodou, ve Slovinsku sahá až do roku 1852.
Nejběžnější používanou odrůdou pro výrobu sektů je Chardonnay a Rebula.
Slovinsko je jedním z nejtradičnějších vinařských regionů Evropy a zemí s nejvyšší spotřebou vína na osobu (když pomineme Vatikán či Monako). Zemí, kde najdete vinařství s několik set let trvající rodinnou historií. A tomu odpovídá i vysoká kvalita místních vín. Přes 80 procent produkce zdejších vinařů patří mezi absolutní špičku a vína s nejvyšším jakostním zařazením.