
Španělsko - CAVA
Cava DO je oblast s označením původu Denominación de Origen a je typická pro výrobu šumivých vín nesoucích název Cava.
Výroba španělského šumivého vína je poprvé doložena rokem 1851. V roce 1972, ještě před sporem s Francií ohledně názvu "šampaňské", byla ustanovena Regulační rada pro šumivá vína (Consejo Regulador de los Vinos Espumosos), která schválila pojmenování "vino de cava".
Oblast Cava DO se nenachází pouze v konkrétním regionu, ale na více místech Španělska, kde je povolené takto označené víno vyrábět. Metoda tradiční výroby cavy využívá stejné procesy jako při produkci šampaňského, tzv. méthode champenoise (tedy druhotným kvašením v lahvi), přizpůsobené domácím modifikacím oblasti Penedès a dalším španělským oblastem její produkce. Podle španělského zákona může jméno cava používat víno vyrobená v jedné z osmi oblastech: Aragonie, Baskicko, Kastilie a León, Katalánsko, Extremadura, Navarra, La Rioja a Valencie. Oblast Penedès se nachází v Katalánsku, kde je pouze jeden katalánský výrobce ve městě Aranda de Duero a vyrábí šumivý nápoj již od roku 1991.
Roční objem výroby je 18 miliónů beden o 12 lahvích, což Španělsko umisťuje na druhé místo ve světě v produkci šumivých vín, za Francií (oblast Champagne). V roce 2009 se cava stala vínem, jež se nejvíce vyváželo do zahraničí a počtem 131 miliónů lahví vystřídalo víno šampaňské, jež se vyvezlo v počtu 112 miliónů lahví. V roce 2010 šlo z každých 10 lahví ze sklípků šest na export.
Za úspěchem pravděpodobně stojí dobrý poměr kvality a ceny. Posuďte tedy sami, jestli jste příznivcem tradičního šampaňského, nebo zdali dáte šanci tomuto španělskému dvojčeti.