869 Kč Cena bez DPH: 718 Kč

850 Kč Cena bez DPH: 702 Kč

1 150 Kč Cena bez DPH: 950 Kč

1 120 Kč Cena bez DPH: 926 Kč

1 359 Kč Cena bez DPH: 1 123 Kč

5 490 Kč Cena bez DPH: 4 537 Kč

950 Kč Cena bez DPH: 785 Kč

1 075 Kč Cena bez DPH: 888 Kč

1 850 Kč Cena bez DPH: 1 529 Kč

1 550 Kč Cena bez DPH: 1 281 Kč

1 550 Kč Cena bez DPH: 1 281 Kč

1 850 Kč Cena bez DPH: 1 529 Kč

860 Kč Cena bez DPH: 711 Kč

1 190 Kč Cena bez DPH: 983 Kč

1 180 Kč Cena bez DPH: 975 Kč

2 055 Kč Cena bez DPH: 1 698 Kč

1 550 Kč Cena bez DPH: 1 281 Kč

1 950 Kč Cena bez DPH: 1 612 Kč

1 320 Kč Cena bez DPH: 1 091 Kč

3 890 Kč Cena bez DPH: 3 215 Kč

490 Kč Cena bez DPH: 405 Kč
Zobrazuji 1 až 24 z 33 (celkem stran 2)
Francie
Champagne

O vzniku tohoto nápoje panuje mnoho legend.  Jedna z pověstí, kterou je šampaňské opředeno, připisuje zásluhy za jeho vznik mnichovi Domu Pérignonovi. Ten podle legendy přišel na výrobu šampaňského zcela náhodou, když uzavřel lahve na zimu včelím voskem. To nápoj hermeticky utěsnilo. Víno navíc nestačilo vykvasit, a tak se proces spustil znovu až na jaře. Většina lahví sice explodovala, ale v několika zbylých kouscích objevil francouzský mnich jemný, lahodný bublinkatý nápoj - šampaňské. 

V dnešní době tento perlivý poklad ze severní Francie nechybí na žádné oslavě ani významné události. I když se běžně mluví o „šampaňském“, nesmíme si ho plést se sekty a šumivými víny. Označení „Champagne“ může nést pouze víno z tohoto francouzského regionu a název je přísně autorsky chráněný. Nejvýznamnějším městem regionu Champagne-Ardenne je Remeš (Reims), jež leží v Pařížské pánvi asi 150 km severovýchodně od Paříže.

Champagne je zcela jednoznačnou královnou šumivých vín. I přesto, že prakticky ve všech vinařských "koutech" světa narazíme na produkci sektů a jiných šumivých vín, Champagne je jen jedna. O to zvláštněji působí u nás zažité používání tohoto označení pro všechna šumivá vína. Ten, kdo ale jednou Champagne ochutnal, nedopustí se záměny.

Hlavními používanými odrůdami jsou Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meuinier. Pokud jsou použity pouze bílé hrozny, jedná se o tzv. "blanc de blanc", pokud jde o použití více druhů, pak je to "blanc de noirs".

Další rozdělení je podle kategorie vinice a jejich poloh na standardní, premier cru a grand cru. Posledním, ale neméně důležitým faktorem rozdělení, je označení ročníku vína. Platí, že vína s přesně uvedeným ročníkem jsou vždy kvalitnější.