
Burgenland
Burgenland, země hradů s hlavním městem Eisenstadt, je nejvýchodnějším regionem Rakouska. Centrem oblasti je malebné město Rust, kde od roku 1991 sídlí Rakouská vinařská akademie. V centru Burgenlandu, německy nazývaného Kreutz, můžete ochutnat lahodná vína z vesniček Neckenmarkt, Horitschon nebo Nikitsch. Bez povšimnutí nemohou zůstat ani moderní vinařské podniky, které kromě ušlechtilého moku nabízí i hodnotnou architekturu.
Dominantním krajinným prvkem spolkové země Burgenland je Neziderské jezero, kolem něhož se rozkládají vinohrady na více než 14 000 hektarech. Zde díky teplejšímu klimatu a velké vodní ploše vznikají ideální podmínky pro sladká botrytická vína, ale i sladká vína obecně. Slavné vinařství Kracher bývá často srovnáváno s těmi největšími velikány světa sladkých vín.
Na zdejších vápenitých půdách vznikají pikantní suchá bílá vína a v poslední době se tu rozvíjí výroba červených. Mikroklimatické přednosti s regulačním vlivem jezera mají vliv na rozšiřující se výsadbu Frankovky a Zweigeltrebe. Kromě toho se tady vysazují i francouzské odrůdy Cabernet a Merlot vhodné ke kombinování s místními červenými víny. Při krásném podzimním počasí se dají každoročně očekávat plná a archivní červená vína s ovocnou strukturou. V poslední době se tu rychle rozšířilo pěstování modré odrůdy jako Svatovavřinecké a Rulandské modré, sloužící k výrobě místních cuvé s příměsí francouzských odrůd Cabernet, Syrah a Merlot. Zajímavostí je víno Bismarckwein, které se vyrábí z Frankovky v obci Poettelsdorf. Název má podle kancléře Bismarcka, který si víno z této oblasti velice oblíbil.
Za zmínku stojí i světoznámé dezertní víno z oblasti Neziderského jezera nebo Uhudler, starobylé víno s aromatem lesních jahod, z jižního Burgenlandu.