Domaine Chevallier - Petit Chablis 2022

Základní, příjemné a dobře pitelné Chardonnay z Chablis. Mladší vinohrad, fermentace pouze v nerezových nádobách.

Dostupnost Skladem
455 Kč
Domaine Chevallier - Petit Chablis 2022

STÁŘÍ VINIC: 3 - 24 let
VÝMĚRA: 4 hektary
TERROIR: podloží "portlandien", jílovito-vápenitá půda
EXPOZICE: jihovýchodní a jihozápadní
EKOLOGICKÝ REŽIM: Lutte raisonnée

VÝROBA: Sklizeň probíhá mechanicky, následuje lisování v pneumatickém lisu. Fermentace, jak alkoholická, tak malolaktická, probíhá v nerezových tancích s kontrolou teploty. Víno pak zraje 8 až 9 měsíců.

DEGUSTACE: Víno má zářivě žlutou barvu s jemnými zelenkavými odlesky. V nose se objevuje aroma bílých květů a limetkové kůry. V ústech dominuje pocit čistoty, svěžesti a výrazná minerálnost. Skvělá harmonie mezi svěžestí a ovocností dodává vínu zvláštní kouzlo.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOC
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 12,5 %
Obsah cukru: Suché
Odrůda: Chardonnay
Ročník: 2022
Vinařská oblast: Burgundsko
Země původu: Francie

Vinařství Claude Chevallier, najdeme v malebné vísce v Montallery, nedaleko Chablis, spojuje tradici a kvalitu. S rozlohou 15 hektarů vinic v oblasti Chablis, Courgis a Beines se specializuje na Petit Chablis, Chablis a vzácný 1er Cru "Mont-mains" s omezenou produkcí 0,4 ha. Kombinace lokalitní historie a precizní vinifikace ztělesňuje výjimečnost Chevallierových vín.

Domaine Chevallier, založené v roce 1986 bratry Jean-Louisem a Claudem Chevallierovými, vyniká vinařskou tradicí rodiny sahající až do roku 1788. Předci této staré vinařské rodiny hospodařili v Courgis, přibližně 5 km od Montallery, kde bratři zasadili první vinice. Claudův vášnivý přístup k vinařství a Jean-Louisovo angažmá v pěstování obilovin utvářejí silný základ pro Domaine Chevallier. S rozlohou přibližně 15 hektarů vinic na jílovito-vápencových půdách se zaměřují na lehkost a minerálnost vín. Claude Chevallier, vedením od roku 1992, se věnuje vinifikaci s precizností, kde základní vína zrájí v nerezových tancích a Chablis Prestige a 1er Cru částečně na starších barikových sudech. Ročně produkují 75 000 láhví, snadno spojující tradici s moderním vinařstvím.