Domaine Baud Père - Château-Chalon Vin Jaune 2016

Slavné "žluté víno" z nejprestižnějších Grand Cru vinic, bohaté, opulentní a takřka nesmrtelné, je výrazné díky stopě květin a tóny medu.

Dostupnost Skladem
1 130 Kč
Domaine Baud Père - Château-Chalon Vin Jaune 2016

Osobité bílé víno jedinečného původu v polozapomenutém vinařském regionu Francie - Jura.

Jurská vína mají dlouhou historii, oceňoval je dokonce Plinius před dvěma sty tisíci lety. Přestože vinice zde prošly zkázou mšičky révokaze a dvěma světovými válkami, vinařská tradice přežila. Dnes se rozloha vinic omezila na 1 600 hektarů oproti dřívějším 20 000. Slavná je zde odrůda Savagnin, z níž se vyrábí známé "Žluté víno". Vynikají zejména ta vína, která pocházejí z nejlepších oblastí jako "Château-Chalon". Tyto Grand Cru vinice zabírají jen 50 hektarů u malebné obce stejného jména, která leží na vrcholu jedné ze zdejších stolových hor.

Proces výroby:

Sklizeň hroznů je přísně ruční. Po odstranění třapin jsou hrozny lisovány v pneumatickém lisu. Kvašení spontánně probíhá s použitím místních kvasinek v nerezových tancích. Následuje dlouhé zrání vína v dubových sudech o objemu 228 litrů, bez přetáčení nebo dolévání. Kvasinkový závoj na povrchu vína chrání před nadměrnou oxidací. Po minimálně šesti letech a třech měsících zrání je víno jemně filtrováno a stáčeno do láhví. Objem vína je snížen o třetinu, z každého litru zbývá přibližně 62 cl. Vin Jaune je stáčen do speciálních láhví typu clavelin o objemu 62 cl. Díky předchozí oxidaci není při stáčení do láhví zapotřebí používat siřičitany.

DEGUSTACE:

Vin Jaune je prostě klasika, která nesmí chybět ve sbírce žádného milovníka vína. Jeho charakter evokuje nádherně kompletní chuťový zážitek, něco podobného jako Sherry Manzanilla, ovšem s vlastním unikátním šarmem.

Barva tohoto vína je temně žlutá s jemnými zlatými odlesky. V mládí vína dominují vůně kvasinek, doplněné o tóny vlašských ořechů, mandlí a koření. Přestože ještě nezralé, nabízí tento nápoj již nyní skvělou pitelnost. V ústech je víno silné, robustní, s výraznými tóny vlašských a lískových ořechů, mandlí, kari a lanýžů. Tuto aromatickou intenzitu vyvažují jemnost, eleganci a nečekaný minerální závěr, který činí toto silné víno překvapivě svěžím.

GASTRONOMIE:

Vin Jaune je překvapivě univerzální v gastronomii. Skvěle doplňuje pokrmy jako je foie-gras, hlemýždi, smetanové omáčky s houbami, vyzrálý sýr Comté, exotická kuchyně s kořeněnými pokrmy (zejména kari a šafrán), ořechové dezerty a hořká čokoláda. Ideální je také kombinace s rybami jako je štika, okoun, pstruh a humrem, připravovanými ve smetanových omáčkách s výrazným kořením.

Servírujte při teplotě 12°C a před podáním nechte několik hodin dekantovat!

 
 

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOP
Objem: 0,62 l
Obsah alkoholu: 14,5 %
Obsah cukru: Suché
Odrůda: Savagnin (Tramín)
Ročník: 2016
Vinařská oblast: Jura
Země původu: Francie

V čele vinařství, které se pyšní bohatou historií založenou v roce 1742 za vlády Ludvíka XV., stojí devátá generace rodiny Baud. Roku 2015 převzali vedení dvě děti Alaina a Jean Michela Bauda, tehdy pětadvacetiletá Clementina a třiadvacetiletý Bastien. Alain Baud je známý jako ambasador slavných jurských „žlutých vín“ a spoluzakladatel prestižní akce La Percée du Vin Jaune, pořádané každý únor od roku 1997. Podle Clementiny Baudové je pořádání této události stále náročnější, nicméně je pro ni důležitá jako propagace pýchy regionu spojeného se slavným Vin Jaune.

Domaine Baud Père & Fils patří k nejstarším vinařským rodinám Jurských hor, kdy firmu založil Jean-François Baud v obci Vernois v roce 1742. Rodinná tradice přetrvala i turbulentní události, jako byla francouzská revoluce, mšice révokaz a dvě světové války. Pradědeček současných majitelů, Rané, se stal klíčovou postavou, když se ve svých 12 letech ujal hospodářství a obnovil vinice zdecimované válkou. Osmá generace, reprezentovaná bratry Jean-Michelem a Alainem Baudovými, rozšířila rozlohu vinic na dvacet hektarů. Současní majitelé, sourozenci Bastien a Clementina, pokračují v rodinné tradici.

Bastien se věnoval vinařství od útlého věku a po studiu na vinařském lyceu v Mâconu a praxi v různých francouzských vinařských regionech se vrátil do rodinné firmy. Clementinu již od malička přitahovala jazyková a obchodní studia. Po absolvování jazykové školy v Lyonu a stáži v australském Yarra Valley se rozhodla stát se vinařkou. Po návratu do Francie získala potřebné certifikáty a připojila se k rodinnému podniku v červnu 2015.

Vlajkovou lodí vinařství je Crémant du Jura, jehož vývoz každoročně stoupá a tvoří 45 % produkce. Dalšími významnými produkty jsou cuvée Flor (100% Chardonnay) a osvěžující letní cuvée Frais Nésie. Největšími odběrateli jsou Kanada a Rusko, kde jsou jurská vína vysoce ceněna. Doména Baud drží certifikát Terra Vitis, garantující kvalitu a respekt k životnímu prostředí. Clementina každoročně navštíví řadu veletrhů, kde se podílí na obchodu a šíření povědomí o výjimečných vínech z regionu.