Proces výroby
Vin Jaune je mistrovské dílo vznikající přísně ruční sklizní hroznů. Po odstranění třapin se hrozny lisují pneumatickým lisem. Kvašení probíhá spontánně s využitím místních kvasinek v nerezových tancích. Víno poté zraje minimálně 6 let a 3 měsíce v dubových sudech o objemu 228 litrů, bez přetáčení či dolévání. Kvasinkový závoj na povrchu chrání víno před oxidací, přičemž původní objem se sníží přibližně o třetinu. Stáčí se do ikonických lahví clavelin (62 cl), bez potřeby dodatečných siřičitanů.
Degustace
Vin Jaune nabízí unikátní chuťový zážitek s temně žlutou barvou a zlatými odlesky. Vůně mládí připomíná kvasinky, doplněné tóny vlašských ořechů, mandlí a koření. Chuť je silná, robustní, s nádechem lanýžů a kari, vyvážená jemností a minerální svěžestí.
Gastronomie
Dokonalé k foie gras, sýru Comté, smetanovým omáčkám i kořeněným pokrmům. Výtečně doprovodí ryby či humra. Servírujte při 12 °C, dekantujte!
Jurská vína – poklad s historií
Jurská vína mají kořeny sahající až do dob Plinia Staršího, což potvrzuje jejich tisíciletou tradici. Navzdory katastrofám, jako byla mšička révokaz a dvě světové války, vinařství v této oblasti přežilo. Dnešní vinice se rozkládají na 1 600 hektarech, což je zlomek původních 20 000 hektarů.
Největší slávu regionu přináší odrůda Savagnin, z níž se vyrábí ikonické „Žluté víno“ (Vin Jaune). Nejvýznamnější vína pocházejí z prestižní apelace Château-Chalon, která zahrnuje pouhých 50 hektarů na vrcholcích stolových hor. Tato Grand Cru oblast, obklopená nádhernou krajinou, symbolizuje to nejlepší z jurské tradice a terroiru, přinášející vína s nezaměnitelným charakterem.