Clos Saint Sebastien - Collioure rouge Empreintes 2023

Červené víno, tmavě granátové barvy, intenzivní aroma a mohutné tělo ovocného charakteru s překvapivě svěžím závěrem.

Dostupnost Skladem
599 Kč
Clos Saint Sebastien - Collioure rouge Empreintes 2023

ODRŮDY: 80 % Grenache Noir, 20 % Carignan
PARCELY: Xatard, Coume del Mas, Boutou (100 - 250 m.n.m)
STÁŘÍ: 10 - 74 let
TERROIR: terasy z hnědé břidlice. Severo-východní a západní expozice
ZRÁNÍ: 9 měsíců na jemných kalech v nerezových nádržích a dubových sudech

Collioure

Apelace Collioure, pojmenovaná po historickém přístavním městě, nabízí vína s jedinečným terroirem. Vinice leží na strmých břidlicových svazích směřujících k Středozemnímu moři. Slunečný svit a vlhký mořský vzduch vytvářejí ideální mikroklima pro pěstování hroznů.

Červená vína zde dominují, zejména odrůda Grenache Noir, známá svou ušlechtilostí a schopností nádherně zrát. Dále zde najdete Mourvèdre, Syrah, Carignan a Cinsault. Bílé odrůdy zahrnují Vermentino, Grenache Blanc, Grenache Gris a Muscat d'Alexandrie.

Collioure je skutečným klenotem Roussillonu, přinášející vína plná bohaté historie a vynikající kvality.

Collioure Rouge Empreintes

Collioure Rouge Empreintes je vynikající červené víno, které kombinuje gurmánskou lahodnost se svěžím charakterem. Vinice se nacházejí na břidlicových terasách ve výšce 100 - 250 metrů, kde slunce a mořský vánek vytvářejí dokonalé mikroklima. Hrozny se sklízejí ručně a ukládají do prolamovaných přepravek o maximální hmotnosti 15 kg, následně jsou 24 hodin chlazeny na 2 - 3 °C. Po důkladném ručním třídění bobulí následuje třídenní macerace a alkoholická fermentace, která trvá tři týdny. Poté probíhá třídenní horká postfermentační macerace při 28°C a devítiměsíční zrání v dubových sudech a nerezových tancích.

Degustace

Barva je temně granátová s fialovými odlesky. Buket nabízí harmonické a expresivní aroma černého rybízu, ostružin, borůvek a hořké čokolády. Chuť je bohatá a ovocná, s tóny rybízu, ostružin, višní a malin, doplněná nádechem koření a jemné vanilky. Hedvábné taniny a dlouhý svěží závěr vytvářejí harmonické a vyvážené víno, které zanechává nezapomenutelný dojem.

Doplňkové parametry

Kategorie: Francie
Klasifikace: AOC
Objem: 0,75 l
Obsah alkoholu: 14 %
Obsah cukru: Suché
Odrůda: Grenache/Garnacha, Carignan
Ročník: 2023
Vinařská oblast: Languedoc
Země původu: Francie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Domaine Clos Saint Sebastien, historické vinařství s kořeny sahajícími až do 7. století př.n.l., bylo v roce 2008 převzato Jacquese Piriou a Romualdem Peronem. V roce 2014 k němu připojili starobylé vinařství Clos Xatard, čímž vytvořili dvacetihektarovou Domaine Clos Saint Sebastien, jejíž vinice se rozkládají na jedinečných břidlicových svazích s výhledem na moře. Tyto vinice, původně vysazené Féničany, byly od 12. století znovu osazovány templářskými rytíři. Strmé svahy nelze obdělávat strojově, veškeré práce zde provádí lidské ruce, čímž se zachovává tradiční vinařská kultura.

Nacházíme se v regionu Côte Vermeille, který čelí výzvám v podobě ekonomických problémů a nízkých výnosů. Předpokládá se, že do deseti let zmizí polovina vinic apelací Collioure a Banyuls, které dnes zabírají asi 1 500 hektarů. Hlavní příčinou jsou vysoké náklady a nízké výnosy, kdy ruční práce na terasovitých vinicích zvyšují náklady na produkci. Ekonomické podmínky jsou alarmující, roční ztráty dosahují půl milionu eur, přičemž výkupní cena za kilogram hroznů činí 3 eura, ale náklady jsou 4,50 eura. V regionu působí tři mezioborové organizace s rozdílnými preferencemi, což situaci komplikuje.

V prosinci 2020 byl Romuald Peronne zvolen prezidentem Syndikátu Cru Collioure-Banyuls, nejdůležitější z těchto organizací. Ihned začal pracovat na sjednocení všech tří organizací, což je klíčový krok k řešení současných problémů. Inicioval kompletní studii o situaci v regionu a identifikoval hlavní výzvy. Pouze 7 % podniků je schopných investovat, ostatní přežívají nebo mají ztráty. Přitom potenciál regionu je obrovský, s unikátním terroirem, který není plně využíván. Mnohé parcely nad 400 metrů zůstávají nevyužité, přestože patří k nejkvalitnějším. Navíc 45 % půdy vlastní jen pět majitelů, což brzdí rozvoj. Dalších 40 % je obhospodařováno v systému complainte, což změny dále komplikuje.

Peronne zdůrazňuje nutnost zlepšit marketingovou strategii. „Děláme fantastická vína, ale neumíme je ukázat světu. Musíme se naučit prezentovat naše kvality a zajistit, aby naše vína byla žádoucí,“ říká. Domaine Saint Sebastien je jediným vinařstvím v jižní Francii, které od roku 1963 smí používat označení Grand Cru. Tato prestižní značka je dokladem vysoké kvality a tradice, kterou chceme přinést i vám. Vyzkoušejte naše vína a objevte výjimečný terroir Côte Vermeille.